Problemen met de bank (KYC)

Grote banken als Rabobank, ABN Amro Bank en ING Bank beschikken over een afdeling KYC (Know your customer of Know your client) die onderzoek doet naar hun klanten op het gebied van witwassen of financiering van terrorisme. Bij dit klantenonderzoek kunnen vragen worden gesteld over bepaalde transacties. Een dergelijk onderzoek of het onvoldoende meewerken daaraan kan leiden tot opzegging van de bancaire relatie en kan desastreuze gevolgen hebben voor ondernemers.

 

Het klantenonderzoek door KYC

Als de bank twijfelt over het feit of een transactie legaal is, kan de bank daarover vragen stellen, documenten opvragen en vragen stellen over het doel van de transactie en de herkomst van de gelden. Onvoldoende medewerking door de cliënt of het onvoldoende of niet plausibel beantwoorden kan leiden tot opzegging van de bankrekening, de bancaire relatie of het krediet. De persoonsgegevens kunnen worden opgenomen in het externe Verwijzingsregister (EVR) waardoor het krijgen van een bankrekening bij een andere bank wordt bemoeilijkt.

 

Hoe ver mag een bank gaan in haar cliëntenonderzoek?

De banken hebben op grond van hun bankvoorwaarden veel vrijheid om hun klantenonderzoek zelf in te richten. Zij nemen hun taak als bewaker van het bankverkeer erg serieus. Zo werd een cliënt van ons gebeld door een bank een paar uur nadat hij € 1.600,- op zijn rekening had gestort en dit had doorgestort naar een goede doelen-stichting. Hij heeft hemel en aarde moeten bewegen om uit te leggen dat de serviceclub waar hij lid van was dit contante geld met een inzamelingsactie had opgehaald voor het goede doel en dat storting op zijn eigen rekening en overmaking daarvan de makkelijkste manier was om het geld bij het goede doel te krijgen.

 

Wie beslist over het resultaat van het cliëntenonderzoek?

Of voldoende medewerking is verleend aan het KYC-onderzoek is ter vrije bepaling van de bank. Of de beantwoording genoegzaam en plausibel is, is ook een beslissing van de bank. Hoewel het onderzoek maatschappelijk gezien natuurlijk niet onwenselijk is, maakt dat de voorzichtigheid van banken nog wel eens tot uitkomsten leidt die eigenlijk te ver gaan. Dat kan leiden tot het bevriezen van de rekening, opzegging van de bankrelatie en opname in het EVR.

 

Wat is het Externe Verwijzingsregister (EVR)?

In dit register wordt melding gemaakt van verdenking van uw betrokkenheid bij fraude, witwassen, valsheid in geschriften of andere illegale praktijken. Verzekeraars of andere banken bij wie u diensten wilt afnemen kunnen dit register raadplegen en daardoor veelal besluiten geen zaken met u te doen. Een dergelijke registratie in het Externe Verwijzingsregister (EVR) kan maximaal 8 jaar duren.

 

Wat kan ik doen tegen opname in het Externe Verwijzingsregister (EVR)?

Opname in het Externe Verwijzingsregister (EVR) zou alleen mogen gebeuren als sprake is van een zodanig zware verdenking van een strafbaar feit dat een veroordeling door een strafrechter zou kunnen volgen. Er hoeft dus geen veroordeling te zijn, maar wel voldoende bewijs om eventueel strafrechtelijk veroordeeld te kunnen worden. Daarmee is ook een eventueel bezwaar tegen een opname in het EVR gegeven. Er kan bezwaar worden gemaakt bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) of een procedure worden gestart bij de rechtbank. Inzet zal dan zijn het ontkrachten van de verdenking.

 

Juridisch advies bij klantonderzoek door KYC

Een advocaat van onze sectie ondernemingsrecht kan u juridisch advies geven bij een eventueel klantenonderzoek door KYC. Dat kan bij de beantwoording van de gestelde vragen, maar ook bij (dreigende) beëindiging en opzegging van de bancaire relatie. Ons advocatenkantoor in Breda kan ook juridische bijstand verlenen in een procedure bij het Kifid of bij de rechtbank, zo nodig in kort geding. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar!

 

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Locatie Breda




Locatie Amsterdam


KvK 20123209
Postbus 1019
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda

Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam

E rst@rst.nl
T +31 (0)76 522 05 11




T +31 (0)20 854 60 17

Pin It on Pinterest

Share This