Mijn debiteur betaalt niet. Wat kan ik doen?
U heeft diensten of producten geleverd, maar uw factuur blijft onbetaald. Erg frustrerend. Het inschakelen van een advocaat kan ervoor zorgen dat u uw factuur wel betaald krijgt. De middelen die ons team ondernemingsrecht kan inzetten, kunnen heel snel alsnog tot betaling van uw factuur leiden. Hoe? Dat leest u hier!
Hoe RST advocaten uw vordering kan incasseren
Er kunnen verschillende middelen worden ingezet om uw factuur te incasseren. Per zaak wordt bekeken met welk middel het beste resultaat bereikt kan worden.
Incassobrief
Als u een vordering aan ons uit handen geeft zal altijd eerst een sommatie of ingebrekestelling worden verstuurd. Soms is een brief van een advocaat al voldoende om uw debiteur tot betaling over te laten gaan. Er zal altijd worden gekeken of er wettelijke of contractuele rente verschuldigd is en of er buitengerechtelijke incassokosten in rekening gebracht kunnen worden. Hierbij zal dan ook altijd gekeken worden of uw algemene voorwaarden van toepassing zijn en of daarin iets geregeld is over rente en kosten.
Beslag en procedure
Wordt er naar aanleiding van de sommatie of ingebrekestelling nog steeds niet betaald, kan dan de vervolgstap zijn om een procedure bij de rechtbank te starten. Om er zeker van te zijn dat de vordering uiteindelijk ook wordt betaald, kunt u eerst beslag leggen op bezittingen van de debiteur. Dit kan zeker zinvol zijn als u bijvoorbeeld nu bekend bent met verhaalsmogelijkheden of wanneer u vreest dat uw debiteur zijn vermogen uit het zicht zal houden.
Waar kan beslag op worden gelegd?
Er kan beslag worden gelegd op alle bezittingen van uw debiteur. Denk hierbij aan de bankrekeningen, auto’s, machines, bedrijfspanden en woningen. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om onder een klant van uw debiteur beslag te leggen. Door dit laatste beslag mag de klant geen betalingen meer verrichten aan uw debiteur. De facturen van uw debiteur worden dan dus niet betaald. Omdat dit soms verstrekkende gevolgen heeft voor uw debiteur, zien wij vaak dat na het leggen van beslag al wordt over gegaan tot betaling.
Hoe wordt beslag gelegd
Zolang uw vordering nog niet door een rechter is vastgesteld, wordt er conservatoir beslag gelegd. Dit wordt ook wel bewarend beslag genoemd. Voor het leggen van beslag is verlof nodig van de voorzieningenrechter. Via een verzoekschrift (beslagrekest) wordt dit verlof aan de rechter gevraagd. Doorgaans wordt verlof dezelfde dag nog verleend. Met dit verlof van de voorzieningenrechter kan een deurwaarder vervolgens het beslag leggen. Daarvan wordt ook uw debiteur op de hoogte gesteld.
Executie en executoriaal beslag
Nadat het beslag is gelegd, wordt er een procedure gevoerd bij de rechtbank. Als de rechtbank uw vordering heeft toegewezen in een vonnis, kan uw vordering geïncasseerd worden. Dit is de executie van het vonnis. Het conservatoir beslag gaat over in executoriaal beslag. Als de debiteur niet vrijwillig tot betaling gaat, kan de deurwaarder de bezittingen waarop beslag is gelegd executeren. Zo moet bij beslag op de bankrekening de bank aan de deurwaarder betalen en wordt bij beslag op een woning, de woning verkocht
Faillissementsaanvraag als incassomiddel
Naast het leggen van beslag, kan ook het aanvragen van het faillissement van de debiteur als incassomiddel worden ingezet. Dit is ook vaak een snel en doeltreffend middel als het gaat om de incasso van een vordering.
Advocaat nodig bij de incasso van uw vordering?
Een advocaat van het team ondernemingsrecht van RST advocaten in Breda heeft jarenlange ervaring in het voeren van procedures voor en het geven van juridisch advies aan bedrijven en particulieren. Ons team is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht, of het nu gaat de incasso van uw vordering of het leggen van beslag, zij zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen, bieden scherpe tarieven en zorgen voor rust in de tent.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17