De term ‘bewindvoering’ lijkt steeds vaker voorbij te komen. Niet alleen in gesprekken tussen hulpzoekenden en hulpverleners, maar ook in artikelen en nieuwsberichten. Het is een maatschappelijk ‘hot item’ waar ook in de politiek meer aandacht aan wordt besteed. Toch blijkt er (helaas) ook veel onduidelijkheid over de verschillende soorten bewindvoering bestaan. Hoogste tijd om wat duidelijkheid te verschaffen!

 

Verschillende soorten en maten

In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Voor veel mensen is het onduidelijk wat dit nu precies inhoudt. De ene keer wordt gesproken over ‘beschermingsbewind’, dan weer over ‘WSNP-bewind’. Hieronder vindt u een verduidelijking over het onderscheid tussen deze vormen van bewindvoering en de bewindvoerders.

 

WSNP-bewind

Deze vorm van bewind wordt uitgesproken indien iemand in een problematische schuldenpositie zit. Het WSNP-bewind heeft gedurende drie jaar tot doel de sanering van de schulden van die persoon. Indien iemand wordt toegelaten tot de WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen), krijgt hij door de rechtbank een WSNP-bewindvoerder  toegewezen. Je kunt dus niet zelf iemand kiezen. En dat is maar goed ook! Dit waarborgt immers de kwaliteit en de integriteit.
Waar vaak onduidelijkheid over bestaat is dat deze bewindvoerder geen maatschappelijk werker is en/of de persoon die het budget beheert. Het maandelijks zelf te besteden inkomen wordt dus niet door deze bewindvoerder beheerd en vaste lasten en kosten moeten dus in beginsel zelf worden voldaan. De schuldenaar blijft hiervoor zelf handelingsbevoegd. Uiteindelijk is de WSNP-bewindvoerder er voor de gezamenlijke schuldeisers.

Conclusie: deze vorm van bewind, die niet voor niets staat opgenomen in de Faillissementswet, is puur gericht op het saneren en dus oplossen van schulden, om zo vervolgens de toekomst met een ‘schone lei’ tegemoet te kunnen gaan.

 

Beschermingsbewind

Een andere vorm van bewindvoering is het beschermingsbewind. Beschermingsbewind wordt niet per se uitgesproken vanwege een schuldensituatie. Er kan van alles aan de hand zijn waarom het iemand even zelf niet meer lukt de financiën op orde te houden. Net als WSNP-bewind begint ook deze vorm van bewind met een rechterlijke uitspraak, maar in dit werkveld treffen we veel meer soorten bewindvoerders aan. De (kanton)rechter benoemt het liefst iemand uit de familie, maar er kan ook gekozen worden voor een onbekende professionele bewindvoerder. Deze bewindvoerders beheren, anders dan WSNP-bewindvoerders, wél het volledige vermogen en budget van iemand en betalen hiervan de lasten en kosten voor diegene. De bedoeling hiervan is uiteraard dat het vermogen goed wordt beheerd. De onderbewindgestelde krijgt periodiek het welbekende ‘leefgeld’. Mooi is het vervolgens als dit alles op termijn weer zelf kan worden opgepakt.

Conclusie: deze vorm van bewind lijkt meer op budgetbeheer, omdat hierbij de maandelijkse inkomsten worden beheerd. Al gaat beschermingsbewind natuurlijk wel wat verder!

 

Bij vragen over bewind en wat er allemaal bij komt kijken kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze specialisten! Wij denken graag met u mee.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This