Welke stappen moet ik volgen bij het uitwinnen van mijn hypotheekrecht?
U heeft ter zekerheid van terugbetaling van een geldvordering een hypotheekrecht op een woning of bedrijfspand gekregen. In geval van uitwinning van een hypotheekrecht is er geen vonnis van de rechter nodig. De hypotheekhouder heeft namelijk het recht van parate executie. De schuldenaar voldoet niet meer aan zijn betalingsverplichtingen uit de geldleningsovereenkomst. Hoe nu verder? Een advocaat van ons team ondernemingsrecht legt u graag uit hoe dit traject verloopt.
Wat is een hypotheekrecht?
Een hypotheekrecht is een zekerheidsrecht op een registergoed: zaken die in de openbare registers (bijvoorbeeld het Kadaster) zijn ingeschreven. De hypotheekhouder en hypotheekgever komen een maximum bedrag overeen waarvoor het hypotheekrecht gevestigd wordt. Als er een achterstand in de aflossingen of rente ontstaat en er sprake is van verzuim, kan de schuldeiser zich verhalen op de onroerende zaak. Dat doet de hypotheekhouder door de woning of het bedrijfspand namens de schuldenaar (die het pand in eigendom heeft) te verkopen. De schuldeiser, ook wel hypotheekhouder, kan zich verhalen op de opbrengst.
Hoe verloopt de verkoop?
Het uitgangspunt is dat er openbaar verkocht wordt, en dus dat er een veiling ten overstaan van de notaris wordt gehouden. Voor geïnteresseerden is het ook mogelijk om al voorafgaand aan de veiling een onderhands bod uit te brengen bij de notaris. De hypotheekhouder kan er in dat geval voor kiezen om een binnengekomen bod te accepteren en een koopovereenkomst op te laten stellen. Die koopovereenkomst dient te worden goedgekeurd door de voorzieningenrechter. De voorzieningenrechter toetst of een onderhandse verkoop de voorkeur heeft boven een veiling. Indien de voorzieningenrechter toestemming verleend voor de onderhandse verkoop, dan gaat de veiling niet door. Er kan ook voor gekozen worden om niet in te gaan op de onderhandse bieding(en) en de veiling doorgang te laten vinden.
Een onderhandse verkoop levert in de regel meer op dan een executieverkoop. Een andere mogelijkheid is dus om rechtstreeks onderhands te verkopen aan één specifieke geïnteresseerde. Dit kan zonder een veiling op te starten mits de hypotheekgever (de schuldenaar) hiermee akkoord gaat.
Rangregeling
De opbrengst van de verkoop komt na aftrek van de executiekosten en veilingkosten toe aan de hypotheekhouder. De opbrengst komt eerst toe aan de eerste hypotheekhouder. Dat is vaak degene met het oudste hypotheekrecht. Daarna volgt de tweede hypotheekhouder. Als er meer opbrengst behaald is dan het afgesproken maximum hypotheekbedrag van de hypotheekhouder(s), dan wordt het meerdere verdeeld onder eventuele beslagleggers. Als die er niet zijn, of er blijft nog steeds opbrengst over, dan komt dit toe aan de schuldenaar.
Positie hypotheekhouder in geval van faillissement
De hypotheekhouder kan tijdens een faillissement zijn recht uitoefenen alsof er geen sprake is van een faillissement. Een eventueel overschot dient door de hypotheekhouder te worden afgedragen aan de curator.
Let op! De curator kan een termijn stellen waarbinnen u als hypotheekhouder tot uitoefening van uw hypotheekrecht over dient te gaan. Is het pand niet binnen de gestelde termijn verkocht? Dan kan de curator het opeisen en verkopen. U behoudt uw recht op de opbrengst, maar u moet wel meedelen in de faillissementskosten.
Juridisch advies bij het uitwinnen van een hypotheekrecht?
Voldoet uw schuldenaar niet aan de terugbetalingsverplichtingen en bent u voornemens uw hypotheekrecht uit te winnen? Een advocaat van ons team ondernemingsrecht kan u adviseren en bijstaan in het executietraject. Maak gerust een afspraak op ons advocatenkantoor in Breda, waar onze advocaat u juridisch advies kan geven onder het genot van een kopje koffie.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17