Oeps, niet verschenen in een procedure tot verdeling van een erfenis en verstek verleend, wat nu?
Als een gedaagde in een verdelingsprocedure niet verschijnt, dan zal de rechter verstek verlenen en afhankelijk van de concrete situatie in beginsel de vordering van de eiser toewijzen. Een mogelijkheid om te voorkomen dat de vordering zonder meer wordt toegewezen, is het zuiveren van verstek.
Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren en bijstaan in een procedure waarbij verstek moet worden gezuiverd. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en in dat verband mogelijke vragen over verstek, verzet en hoger beroep beantwoord.
Zuiveren verstek
Zolang er geen eindvonnis is gewezen heeft de gedaagde partij tegen wie verstek is verleend de bevoegdheid om alsnog in het geding te verschijnen. Het zuiveren van verstek gebeurt meestal door voor het eindvonnis aan de rechter te laten weten dat u als gedaagde alsnog in de procedure verschijnt en verweer wenst te voeren. U krijgt dan een nieuwe termijn voor het indienen van uw verweer.
In de praktijk wordt soms handig gebruik gemaakt van de mogelijkheid die de wet biedt tot het zuiveren van verstek. Door het zuiveren van het verstek creëert de gedaagde in feite een langere termijn voor het indienen van verweer.
Gevolgen van verstek in een verdelingsprocedure bij de rechtbank
De gevolgen van een verstekverlening verschillen per situatie.
Als er maar een gedaagde partij is die niet verschijnt, waarbij ook geen sprake is van het zuiveren van verstek, dan wordt de vordering van de eisende partij in beginsel volledig toegewezen. Tegen dat vonnis kan de gedaagde niet in hoger beroep. Indien hij het niet eens is met het vonnis, dan moet hij in dat geval verzet instellen. Het instellen van verzet gebeurt door de oorspronkelijke eiser te dagvaarden bij dezelfde rechtbank. De procedure wordt dan als het ware bij de zelfde rechtbank voortgezet. Let er op dat u een advocaat nodig heeft voor het zuiveren van verzet in een verdelingsprocedure. Let er ook op dat de termijn voor verzet vier weken bedraagt en dat de ingangsdatum van die termijn wisselt afhankelijk van de concrete situatie.
Als er meerdere personen zijn gedagvaard in een verdelingsprocedure en ten minste een van die gedaagden in de procedure verschijnt, dan wordt er tussen alle partijen een vonnis gewezen dat als een vonnis op tegenspraak wordt beschouwd. In erfrechtelijke verdelingszaken betekent dit dat de niet verschenen gedaagden geacht worden ook verweer te hebben gevoerd. Tegen dat vonnis moet dan weer hoger beroep worden ingesteld in plaats van verzet. De termijn voor het instellen van hoger beroep in dit soort zaken bedraagt 3 maanden en tegen een vonnis in kort geding 4 weken.
Juridisch advies nodig bij zuiveren van verstek?
Bent u gedaagde partij in een nalatenschapsprocedure en bent u de zittingsdatum vergeten, dan kunt u het tegen u verleende verstek zuiveren. Als u ook bent vergeten het verstek te zuiveren, dan kunt u in verzet. Er zijn dus mogelijkheden. Indien u juridische bijstand nodig heeft bij het zuiveren van verstek, instellen van verzet of hoger beroep, neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaat erfrecht op ons advocatenkantoor te Breda.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17