Verdeling van de nalatenschap via de rechter
Als het niet lukt om in onderling overleg een erfenis te verdelen, dan is het mogelijk een procedure bij de rechtbank te starten tot verdeling van de nalatenschap.
Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren bij een verdeling. Ook kan hij u bijstaan als u als eisende partij een verdelingsprocedure wilt starten of als gedaagde partij in een procedure gedagvaard bent en verweer wenst te voeren. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over de verdelingsprocedure besproken.
Voor het starten van een verdelingsprocedure heeft u een advocaat nodig. De advocaat maakt een dagvaarding waarin de eis staat geformuleerd en geeft de dagvaarding aan een deurwaarder met het verzoek de wederpartij(en) van de inhoud van de dagvaarding in kennis te stellen.
Uitganspunt is dat de deurwaarder de dagvaarding aan degene voor wie die bestemd is in persoon overhandigt. Als overhandiging in persoon niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat iemand op dat moment niet thuis is, laat de deurwaarder een afschrift van de dagvaarding achter in een gesloten envelop.
In de dagvaarding staat onder anderen vermeld de datum en het tijdstip van de zitting.
Verschijnen ter zitting en voeren van verweer
De tegenpartij/de gedaagde, of indien er meerdere personen zijn gedagvaard, de gedaagden, heeft/hebben de mogelijkheid om in de procedure te “verschijnen” en tegen de vordering tot verdeling, meestal zal het gaan om de in de dagvaarding voorgestelde wijze van verdeling, verweer te voeren.
Als u niet de eisende partij bent, maar de verwerende partij, gedaagde, dan is het van belang om goed te letten op de datum en het tijdstip van de eerste zitting die in de dagvaarding staan vermeld. De tijd tussen ontvangst van een dagvaarding en de zitting kan soms kort zijn. Het is dus van belang om als verwerende partij na ontvangst van de dagvaarding zo spoedig mogelijk met een advocaat contact op te nemen.
Meestal is het “verschijnen” als gedaagde een formaliteit, maar wel een belangrijke. Het verschijnen komt erop neer dat uw advocaat de rechter door indiening van een formulier tijdig schriftelijk op de hoogte stelt dat er in de procedure verweer zal worden gevoerd. Hierna krijgt de advocaat een termijn voor het daadwerkelijk indienen van het verweer.
Als u niet tijdig laat weten verweer te willen voeren, wordt er verstek verleend en zal de rechter in beginsel de vordering van de eisende partij toewijzen.
Iedereen moet meedoen
Bij de erfrechtelijke verdelingsprocedure is het nodig dat alle deelgenoten, de deelgenoten zijn degenen die een aandeel hebben in hetgeen moet worden verdeeld, de kans krijgen iets te vinden van de verdeling. Deelgenoten moeten dus worden gedagvaard. Als dat vergeten is, dan is dat niet meteen een ramp. Er bestaat namelijk juridische mogelijkheden tot herstel.
Kort geding
Let op: bij een kort geding verloopt een procedure anders. Als u gedagvaard bent in een kort geding dan is verschijnen echt verschijnen en verweer voeren dus niet alleen aan de rechter laten weten dat u verweer wenst te voeren. Het gaat bij een kort geding om spoedeisende zaken waarin volgens de eisende partij een onmiddellijke voorziening nodig is.
Als u geen tegenvordering wenst in te stellen en gedaagde bent in een kort geding, dan mag u zonder advocaat procederen, maar zeker in erfrechtzaken is het de moeite van het overwegen waard een advocaat in te schakelen als de belangen groot genoeg zijn.
Juridisch advies nodig bij een verdeling?
Lukt het niet om een nalatenschap in onderling overleg te verdelen, wilt u een verdelingsprocedure beginnen of verweer voeren tegen een voorgestelde verdeling, neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaat erfrecht op ons advocatenkantoor te Breda.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17