De Stichting in het erfrecht
Na het overlijden van een erflater kun je in verschillende situaties een stichting tegenkomen. Soms wordt bij uiterste wilsbeschikking een stichting opgericht die tot erfgenaam wordt benoemd of wordt de opdracht gegeven een stichting op te richten. Een andere keer krijgt de stichting een legaat of wordt die tot executeur benoemd.
Soms brengt de erflater tijdens het leven al vermogen onder in een stichting. Een andere keer blijken de aandelen in een vennootschap te zijn gecertificeerd met de Stichting Administratiekantoor (STAK) als aandeelhouder.
Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren en bijstaan in procedures waarbij er sprake is van een stichting. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over de stichting in relatie tot een erfenis beantwoord.
Oprichten van een stichting bij testament
Het is mogelijk om in een bij notariële akte gemaakte uiterste wilsbeschikking een stichting in het leven te roepen. De stichting kan erven of als legataris een legaat krijgen.
Vaak wordt ook al in het testament de beoogde bestuursleden van de stichting benoemd.
Oprichten van een stichting krachtens testament
Soms wordt de stichting niet meteen bij uiterste wilsbeschikking opgericht, maar leidt de formulering tot een opdracht/last van de erflater aan de gezamenlijke erfgenamen om de stichting op te richten.
Stichting en de legitieme
De stichting is een rechtspersoon, een zelfstandige drager van rechten en plichten. Het vermogen van een stichting is niet het vermogen van de erflater. Het vermogen van de stichting valt dus buiten de nalatenschap van de erflater, tenzij er sprake is van schijnconstructies. Bij schijnconstructies kan een legitimaris die zich geconfronteerd ziet met uitholling van zijn legitieme door vermogensverschuiving naar de stichting toe daartegen optreden.
Stichting administratiekantoor
De stichting administratiekantoor (STAK) kom je vaak tegen indien de aandelen in een vennootschap, vaak in de Holding, zijn gecertificeerd. Door aandelen te certificeren vallen slechts de certificaten van de aandelen in de nalatenschap van de erflater en niet de aandelen zelf. Die behoren toe aan het vermogen van de STAK. Op die manier worden zeggenschapsrechten (verbonden aan aandelen) en het economisch eigendom van de aandelen (verbonden aan de certificaten) uit elkaar getrokken en wordt de onderneming bij het overlijden van de erflater ten behoeve van de continuïteit in handen gebracht van iemand die in staat is de onderneming te leiden. De verhouding tussen de STAK en de certificaathouders /later de erfgenamen wordt beheerst door de administratievoorwaarden.
Voor juridische hulp bent u aan het juiste adres
Heeft u bij de afwikkeling van een erfenis te maken met een stichting als aandeelhouder, erfgenaam, legataris, executeur of is de legitieme of uw erfdeel uitgehold via een stichting? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde advocaat erfrecht helpt u graag verder.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement

Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17