Plaatsvervulling, wanneer, wie en hoe?
Indien er geen testament is, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Als er wel een testament is, dan bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn. Als de erfgenamen niet erven kun je soms te maken hebben met plaatsvervulling. Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren en bijstaan indien er onduidelijkheden zijn over plaatsvervulling. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over de plaatsvervulling beantwoord.
Er is geen testament
Als er geen testament is en een erfgenaam, bijvoorbeeld een kind, broer, zus, grootouder of overgrootouder van de overledene door omstandigheden toch niet erft, dan vindt er plaatsvervulling plaats.
Wat zijn de omstandigheden waardoor plaatsvervulling optreedt?
Als er geen testament is dan treedt plaatsvervulling op in de volgende gevallen:
- De erfgenaam bestaat niet meer. Denk hier aan de situatie waarbij een erfgenaam voor of gelijktijdig met de erflater is overleden;
- de erfgenaam is onwaardig om te erven. Denk hier bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een erfgenaam de erflater lasterlijk heeft beschuldigd van een misdrijf of zelf een misdrijf heeft gepleegd tegen de erflater;
- de erfgenaam verwerpt de nalatenschap;
- het erfrecht van de erfgenaam is vervallen. Denk hier bijvoorbeeld aan de situatie, waarbij een bij testament opgelegde last niet wordt vervuld.
Er is een testament
Plaatsvervulling geldt alleen als er geen testament is (dus bij versterf erfrecht). Als er een testament is dan is plaatsvervulling niet aan de orde. In het testament kan natuurlijk wel de plaatsvervullingsregeling die geldt bij het versterferfrecht van toepassing worden verklaard.
De erflater kan een kind bij uiterste wilsbeschikking onterven. In het geval van een expliciete onterving treedt er wel plaatsvervulling op. Plaatsvervulling kan in de uiterste wilsbeschikking weer worden uitgesloten.
Plaatsvervulling in verband met de legitieme
Degene die de plaats vervult van een erfgenaam die is vooroverleden of onwaardig is, kan aanspraak maken op de legitieme. Bij onterving is er voor wat betreft de legitieme geen plaatsvervulling. De onterfde erfgenaam kan in beginsel zelf aanspraak maken op de legitieme. Let wel op dat dit recht vervalt als er niet samen met de verwerping van een nalatenschap het legitieme wordt voorbehouden.
Wij helpen u graag verder
Heeft u advies nodig over de plaatsvervullingsregeling in een nalatenschap of bent u in een juridische procedure beland waarbij plaatsvervulling aan de orde is? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde advocaat erfrecht helpt u graag verder
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement

Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17