Zuivere aanvaarding, hoe werkt dat?
Na het overlijden van een persoon kunnen zijn erfgenamen kiezen of zij de erfenis wensen te aanvaarden of verwerpen en als zij de nalatenschap wensen te aanvaarden of zij die beneficiair of zuiver willen aanvaarden.
Soms wordt er geen keuze gemaakt of komt men door ontwikkelingen erachter dat men achteraf gezien een verkeerde keuze heeft gemaakt door de nalatenschap zuiver te aanvaarden.
Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren en bijstaan in procedures waarin discussies spelen over de zuivere aanvaarding. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over de zuivere aanvaarding van een nalatenschap beantwoord.
Hoe wordt zuiver aanvaard?
Zuivere aanvaarding kan expliciet, door een verklaring af te leggen ter griffie van het sterfhuis van de erflater of impliciet/stilzwijgend door gedragingen. Een erfgenaam aanvaardt ook als er geen verklaring is afgelegd onbedoeld zuiver als die zich ondubbelzinnig en zonder voorbehoud als een zuiver aanvaard hebbende erfgenaam gedraagt.
Wanneer is sprake van een gedraging die leidt tot stilzwijgende zuivere aanvaarding?
De gedraging die leidt tot een stilzwijgende aanvaarding is wanneer de erfgenaam overeenkomsten aangaat strekkende tot vervreemding of bezwaring van goederen van de nalatenschap of als die erfgenaam op andere wijze goederen van de nalatenschap onttrekt aan het verhaal van schuldeisers. Stilzwijgende zuivere aanvaarding kan worden voorkomen door voordat er wordt gehandeld een expliciete keuze te maken ter griffie van de rechtbank.
Gevolgen van een zuivere aanvaarding
Uitganspunt is dat een erfgenaam niet verplicht is een schuld van de nalatenschap met zijn overig vermogen (dus het vermogen dat niet te maken heeft met de nalatenschap) te betalen, behalve als de erfgenaam de nalatenschap zuiver heeft aanvaard.
Kan een erfgenaam ook na zuivere aanvaarding de dans ontspringen?
Ja. Soms kan de kantonrechter na een verzoek daartoe van de erfgenaam deze machtigen om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden.
Wanneer kan de kantonrechter een machtiging geven om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden?
De kantonrechter kan de machtiging geven als de erfgenaam na zuivere aanvaarding bekend wordt met een schuld van de nalatenschap die hij niet kende en ook niet behoorde te kennen.
Wat als na een zuivere aanvaarding gevolgd door vereffening of verdeling er toch nog onbekende schulden blijken te zijn? Als er al vereffend of verdeeld is en de erfgenaam die zuiver heeft aanvaard bekend wordt met een schuld die hij niet kende en ook niet behoorde te kennen, kan hij de kantonrechter vragen hem te ontheffen van zijn verplichting de schuld uit zijn vermogen te voldoen als hetgeen dat hij krachtens erfrecht heeft verkregen niet voldoende is om de schuld te betalen. Een vereiste hierbij is wel dat de erfgenaam geen verkeerde verwachtingen tegenover de schuldeiser heeft geschapen.
Termijnen?
Zowel voor een verzoek tot machtiging om na zuivere aanvaarding beneficiair te aanvaarden als een verzoek tot ontheffing van de verplichting tot het uit eigen vermogen betalen na vereffening of verdeling geldt een termijn van drie maanden! Hierna kan het niet meer.
Dwingen om een keuze te maken over aanvaarding
Een belanghebbende kan als een erfgenaam nog geen keuze heeft gemaakt over (beneficiaire) aanvaarding of verwerping van de nalatenschap de kantonrechter verzoeken de erfgenaam een termijn te stellen waarbinnen de keuze moet worden gemaakt. Als de keuze niet binnen de door de rechter gestelde termijn wordt gemaakt, wordt de erfgenaam geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.
Meeliften met de keuze van andere erfgenamen
Soms is een termijnstelling niet nodig. Als een of meer mede erfgenamen door een verklaring af te leggen ter griffie beneficiair hebben aanvaard, dan wordt ook degene die nog geen keuze heeft gemaakt geacht de nalatenschap beneficiair te aanvaarden, tenzij hij alsnog de nalatenschap zuiver aanvaardt of verwerpt binnen drie maanden nadat hij van de beneficiaire aanvaarding heeft kennis gekregen.
Wij helpen u graag verder
Bent u beland in een discussie over zuivere aanvaarding? Vinden anderen dat u door handelingen al zuiver heeft aanvaard en bent u het daar niet mee eens of heeft u een verkeerde keuze gemaakt door zuiver te aanvaarden terwijl er onbekende schulden blijken te zijn? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde advocaat erfrecht helpt u graag verder.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement

Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17