Getuigenverhoren in het erfrecht
Ook in het erfrecht is het mogelijk getuigen onder ede te horen. Bijvoorbeeld indien er discussie bestaat over de uitleg van een testament of indien er onenigheid bestaat over giften die moeten worden betrokken bij de berekening van de legitieme portie. Denk bijvoorbeeld ook aan het geval waarbij de ene partij de andere beticht van het verzwijgen van vermogen van de nalatenschap.
Onze gespecialiseerde advocaat erfrecht kan u bijstaan in rechtszaken, waarbij getuigenverhoren een rol spelen. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over het horen van getuigen besproken.
Partijgetuige in een erfrechtprocedure
Als u eiser of gedaagde bent in een erfrechtprocedure, mag u als partij ook aanbieden uzelf of de andere partij als getuige te laten horen. Wel is het zo dat een verklaring van een partijgetuige geen bewijs in haar voordeel kan opleveren van feiten die die partij moet bewijzen, tenzij de verklaring dient ter ondersteuning van ander/onvolledig bewijs.
Verplichting tot getuigen in een nalatenschapskwestie
De persoon die in een nalatenschapsprocedure wordt opgeroepen te getuigen is verplicht aan de oproep gevolg te geven. In de oproep staat vermeld waar en wanneer die persoon bij de rechter moet verschijnen om als getuige te worden gehoord. Van de verplichting te getuigen kunnen zich verschonen: de echtgenoot en de vroegere echtgenoot dan wel de geregistreerde partner en de vroegere geregistreerde partner van een partij, de bloed- of aanverwanten van een partij of van de echtgenoot of van de geregistreerde partner van een partij, tot de tweede graad.
Vragen aan een getuige in een erfrechtzaak hoeven niet altijd te worden beantwoord
Eenmaal verschenen hoeft een getuige een hem/haar gestelde vraag niet te beantwoorden als hij/zij daardoor of zichzelf, of een van zijn/haar bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of in de zijlijn in de tweede of derde graad, of zijn/haar echtgenoot of vroegere echtgenoot, geregistreerde partner of vroegere geregistreerde partner aan het gevaar van een strafrechtelijke veroordeling aan een misdrijf blootstelt.
Tegenbewijs bij een erfenis
Nadat de in de procedure opgeroepen getuigen zijn gehoord, heeft de tegenpartij de mogelijkheid van een contra-enquête. Contra-enquête is de mogelijkheid tot het leveren van tegenbewijs, bijvoorbeeld door als tegenpartij ook getuigen op te roepen om te worden gehoord.
Geslaagd in de bewijsopdracht?
Getuigenverhoren vinden vaak plaats na een door de rechter gegeven bewijsopdracht.
De rechter is in beginsel vrij in het waarderen van bewijs. Voor het oordeel dat een partij geslaagd is in het bewijs hoeven de te bewijzen feiten en omstandigheden niet onomstotelijk vaststaan, maar die moeten wel voldoende aannemelijk worden geoordeeld.
Wordt u na het overlijden van erflater als erfgenaam, legitimaris, legataris, executeur of schuldeiser geconfronteerd met zaken die opheldering behoeven, aarzel dan niet contact op te nemen met onze gespecialiseerde advocaat erfrecht op ons advocatenkantoor te Breda.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17