Uw rechten als eigenaar van goederen bij bodembeslag door de Belastingdienst. Kom in actie!
De Belastingdienst kan op grond van het bodemrecht beslag leggen op zogenaamde bodemzaken. Dat beslag kan ook worden gelegd op goederen van derden die geen eigendom zijn van de belastingplichtige. Wordt u hiermee geconfronteerd, dan zijn er nog wel mogelijkheden om uw eigendommen veilig te stellen. Een advocaat faillissementsrecht van ons advocatenkantoor in Breda legt u graag uit wat u kunt doen.
Bodemrecht
De Belastingdienst heeft een bodemrecht. Op grond van het bodemrecht kan de Belastingdienst beslag leggen op bodemzaken voor het onbetaald blijven van zakelijke belastingschulden. Denk bijvoorbeeld aan loonheffing en omzetbelasting. Het bodemrecht van de Belastingdienst moet niet verward worden met het bodemvoorrecht. Over het bodemvoorrecht leest u hier meer.
Wat zijn bodemzaken?
Bodemzaken zijn alle roerende zaken die op de bodem staan van een belastingschuldige en “dienstbaar zijn aan de bodem”. Het gaat simpel gezegd om goederen die in principe altijd in het bedrijfspand van de belastingplichtige blijven. Daaronder vallen bijvoorbeeld geen auto’s of voorraden. Wat zijn dan wel voorbeelden van bodemzaken? Bodemzaken zijn bijvoorbeeld machines, bureaus, kasten, computers, etc. Op deze bodemzaken kan de belastingdienst bodembeslag leggen.
Goederen van derden
Onder bodemzaken kunnen ook goederen van derden zijn. Heeft u bijvoorbeeld een machine geleased of verhuurd aan de belastingschuldige, dan kan de belastingdienst ook bodembeslag leggen op uw machine, ondanks dat het uw eigendom is. Gaat het bedrijf failliet, dan blijft het bodembeslag op uw eigendom gewoon rusten. Als u niets doet, dan kan de Belastingdienst zich verhalen op uw eigendom. Het is dus belangrijk om in actie te komen! Een advocaat ondernemingsrecht van ons advocatenkantoor legt u uit hoe!
Reële eigendom
De Belastingdienst respecteert reële eigendommen van derden. Dat betekent dat als u als eigenaar kunt aantonen dat de bodemzaak uw eigendom is, de Belastingdienst uw eigendom zal respecteren. Van reële eigendom is sprake als u juridisch en economisch eigenaar bent van een zaak. Dat betekent dat eventuele waardedalingen of -stijgingen voor risico van de verkoper komen. Bij huur of operational lease is in de regel sprake van reële eigendom. Bij financial lease of verkoop onder eigendomsvoorbehoud niet. De belastingdienst kent in haar eigen regelgeving nog veel meer uitzonderingen. Twijfelt u of sprake is van reële eigendom van een bodemzaak? Neem dan contact op met een van onze advocaten ondernemingsrecht.
Kom in verzet of beroep tegen bodembeslag!
Heeft u reële eigendom van bodemzaken waarop door de Belastingdienst bodembeslag is gelegd? Kom dan snel in actie! Om uw eigendom veilig te stellen en te voorkomen dat het bodembeslag wordt uitgewonnen, dient u verzet of beroep in te stellen tegen het gelegde bodembeslag.
Juridisch advies bij bodembeslag
Een advocaat van ons team faillissementsrecht geeft u graag uitleg en juridisch advies over uw rechten en mogelijkheden in geval van bodembeslag. Is er bodembeslag gelegd op bodemzaken waarvan u reële eigendom heeft, dan kan de faillissementsrechtadvocaat van ons kantoor in Breda snel schakelen en u bijstaan in de gerechtelijke procedure tegen de Belastingdienst. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement

Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17