De curator betwist uw vordering

Indien u uw vordering hebt ingediend en de curator kan aan de schuldeisers uitdelen, dan zal hij een verificatievergadering houden. Op deze verificatievergadering worden de ingediende vorderingen vastgesteld  en toegewezen aan een lijst van erkende schuldeisers en een lijst van betwiste schuldeisers. Betwisting van uw vordering kan om vele redenen geschieden die voor u als schuldeiser vaak onvoorzienbaar zijn. Het gevolg is dat als hier niet serieus mee omgegaan wordt, u in no time in een renvooiprocedure bent beland.

 

De verificatievergadering

De verificatievergadering is een zitting die wordt voorgezeten door de rechter-commissaris in het faillissement waarop alle vordering en worden vastgesteld. De lijst van schuldeisers die dan definitief wordt vormt de basis voor de uiteindelijke uitdeling aan de schuldeisers door de curator. De ervaring leert dat op een dergelijke zitting schuldeisers – hoewel daartoe wel uitgenodigd – nauwelijks verschijnen omdat hun interesse daar vaak jaren na faillissement niet meer ligt.

 

Wat zijn redenen voor de curator om uw vordering te betwisten?

Een vordering moet onderbouwd met stukken worden ingediend. Meestal noteert een curator de vordering eerst op een lijst van erkende crediteuren en gaat hij deze pas in het zicht van een verificatievergadering  beoordelen. Hij loopt dan vaak tegen de volgende zaken aan die hem doen besluiten de vordering doen betwisten:

  • Onderbouwende stukken (facturen, overeenkomsten) ontbreken of zijn incompleet;
  • U beroept zich op preferentie of voorrang die u niet heeft;
  • De curator is het niet eens met opgevoerde rente of incassokosten;
  • In geval van gelieerde faillissementen is onduidelijk aan welke failliete onderneming is gefactureerd (tenaamstelling factuur is onduidelijk);

 

Gevolgen van betwisting door een curator

Veelal is het bericht van de curator dat hij om een dergelijke reden betwist voor de schuldeiser een mededeling waarvan de consequenties niet geheel worden overzien. Een schuldeiser verschijnt in de regel ook niet op de verificatievergadering waar een en ander nog recht gezet zou kunnen worden onder begeleiding van de rechter-commissaris. Staat u op de lijst van betwiste schuldeisers, dan verwijst de rechter-commissaris het geschil automatisch door naar een zittingsdatum. Die doorverwijzing geldt als dagvaarding en leidt dus een procedure in die een renvooiprocedure wordt genoemd. Bent u niet op de verificatievergadering geweest, dan weet u dus niet van deze renvooiprocedure tegen u en loopt u het risico dat de curator bij verstek in het gelijk wordt gesteld.
U deelt én niet mee in een uitdeling in het faillissement en u wordt in de proceskosten veroordeeld.

 

Juridisch advies bij betwisting vordering door curator

Wilt u uw vordering op een juiste manier indienen bij een curator? Wordt uw vordering betwist door de curator? Vraag gerust juridisch advies aan een advocaat Insolventierecht van ons advocatenkantoor te Breda. Onze gespecialiseerde insolventieadvocaat kan u juridische bijstand verlenen op een verificatievergadering rondom de betwisting van uw vordering door de curator en kan u ook bijstaan in een renvooiprocedure.

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Locatie Breda




Locatie Amsterdam


KvK 20123209
Postbus 1019
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda

Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam

E rst@rst.nl
T +31 (0)76 522 05 11




T +31 (0)20 854 60 17

Pin It on Pinterest

Share This