Wanneer is er sprake van een overeenkomst van opdracht?

Anders dan bij overeenkomst van aanneming wordt bij de overeenkomst van opdracht geen stoffelijk werk tot stand gebracht doch worden er diensten verricht.
Wat zijn voorbeelden van te verrichten diensten?

  • een kapper;
  • een fysiotherapeut;
  • een advocaat;
  • een architect;
  • etc.

Let op: niet alle soorten diensten vallen hieronder. Voor diensten zoals: het bewaren van zaken, uitgeven van werken of vervoeren van personen en zaken gelden andere regels.

Tip: ook al brengt een kunstenaar een ‘stoffelijk’ werk tot stand en levert dit aan de opdrachtgever betreft het toch een overeenkomst van opdracht. Waarom? een kunstwerk wordt gezien als een werk van intellectuele aard en niet als ‘stoffelijk’.

Let op: er is alleen sprake van een overeenkomst van opdracht indien het geen arbeidsovereenkomst is, ofwel indien er geen gezagsverhouding is.

 

Wat mag je verwachten van een opdrachtnemer?

De opdrachtnemer is een professional waarvan je in ieder geval het volgende mag verwachten:

  1. De opdrachtnemer moet bij zijn werkzaamheden de nodige zorg in acht nemen; er rust een zorgplicht op de opdrachtnemer.
  2. De opdrachtnemer moet aanwijzingen van de opdrachtgever opvolgen (mits tijdig verleend en verantwoord).

     

    Tip: Als de opdrachtgever een onverantwoorde aanwijzing geeft zal de opdrachtnemer hiervoor moeten waarschuwen.
    – Indien de opdrachtgever na de waarschuwing nog steeds wil dat zijn aanwijzing wordt uitgevoerd, zal de opdrachtnemer de aanwijzing in beginsel moeten opvolgen. Het is de keuze van de opdrachtgever om het risico te nemen;
    – De opdrachtnemer die op redelijke grond niet bereid is de opdracht volgens de aanwijzingen uit te voeren kan de overeenkomst opzeggen. Dit kan bijvoorbeeld als het heel nadelig is voor andere personen of omdat hij op grond van de regels geldend binnen zijn beroepsgroep verplicht is de opdracht te weigeren.
    – Het is mogelijk dat partijen in een overeenkomst afwijken van deze regeling.

  3. De opdrachtnemer moet de opdrachtgever op de hoogte houden over de voortgang van de opdracht.
  4. De opdrachtnemer moet de opdrachtgever kunnen uitleggen wat hij heeft gedaan.
  5. De opdrachtnemer moet zonder nadere afspraken de opdracht zelf uit te voeren; hij kan dit niet zomaar aan iemand anders uitbesteden.
  6. De opdrachtnemer kan de overeenkomst niet zomaar opzeggen.

 

De zorgplicht van de opdrachtnemer

De omvang van de zorgplicht kan per opdracht anders zijn. De zorgplicht moet per keer op maat worden ingevuld.

  • De regels die gelden binnen een beroepsgroep kunnen de open norm van de zorgplicht bij de overeenkomst van opdracht invullen, denk aan: gedragscodes, richtlijnen, verordeningen, besluiten, keurmerken, certificaten, algemene voorwaarden, standaardcontracten, modelvoorwaarden, modelbasisovereenkomst enzovoort.
  • De gewoonte en ervaringsregels kunnen de omvang van de zorgplicht bij de overeenkomt van opdracht invullen.
  • De opdrachtnemer moet zich inspannen om zijn werk goed te doen. Het feit dat de opdracht is mislukt betekent niet automatisch dat de zorgplicht is geschonden.
  • De belangen van derden wegen mee bij de beoordeling of de opdrachtnemer zijn werk goed heeft gedaan.

 

Wat mag je van de opdrachtgever verwachten?

Op de opdrachtgever rusten ook verplichtingen. Denk aan:

  1. de juiste informatie verschaffen;
  2. de nodige medewerking verlenen;
  3. een redelijke beloning betalen als er geen afspraken over de te betalen prijs zijn gemaakt;
  4. de voor de opdracht gemaakte onkosten vergoeden als dit geen onderdeel uitmaakt van de beloning;
  5. de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst beëindigen.
    Let op! Het kan dat de opdrachtnemer dan nog recht heeft op een naar redelijkheid vast te stellen deel van het loon. Het is verstandig om bij de beoordeling daarvan advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat. Een advocaat van ons team vastgoedrecht kan u daarbij helpen.

 

Opstellen van een overeenkomst van opdracht?

Niet altijd is een schriftelijke overeenkomst van opdracht nodig. Bij de kapper ga je meestal niet eerst schriftelijk de voorwaarden van de werkzaamheden vastleggen. In de stoel bespreek je mondeling je wensen met de kapper. Bij andere dienstverleners is het weer heel gebruikelijk een offerte op te vragen en eerst schriftelijk de overeenkomst aan te gaan alvorens de opdrachtnemer werkzaamheden gaat verrichten.

In dat geval zullen opdrachtgevers vaak ook algemene voorwaarden hanteren. Wat u moet weten over algemene voorwaarden kunt u hier lezen.

Laat u door onze advocaten vastgoedrecht van RST advocaten te Breda adviseren en zo nodig de concept overeenkomst van opdracht beoordelen en/of opstellen.

 

Let op: verschil overeenkomst van opdracht en aanneming van werk

Het onderscheid tussen de overeenkomst van opdracht en aanneming van werk is als volgt.
De aannemer (aanneming van werk) moet een werk, een resultaat opleveren. De opdrachtnemer moet in principe gewoon zijn best doen, zich inspannen. Bij aanneming van werk kan veelal een resultaat worden afgedwongen.

 

Juridisch advies bij overeenkomsten van opdracht

Wil u een overeenkomst van opdracht laten opstellen of beoordelen? Of heeft u vragen over de zorgplicht of waarschuwingsplicht van de opdrachtnemer? Een gespecialiseerde advocaat vastgoedrecht van RST advocaten te Breda kan u natuurlijk over alle noodzakelijke juridische details, voorwaarden, te maken afspraken, rechten en plichten adviseren. De advocaat is praktisch en denkt mee in oplossingen. En waar procederen noodzakelijk is, verleent onze advocaat u juridische bijstand in een procedure. Neem daarom bij vragen over een overeenkomst van opdracht gerust contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten. Wilt u liever uw zaak op ons advocatenkantoor in Breda bespreken? Dan staat de koffie voor u klaar.

 

 

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Locatie Breda




Locatie Amsterdam


KvK 20123209
Postbus 1019
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda

Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam

E rst@rst.nl
T +31 (0)76 522 05 11




T +31 (0)20 854 60 17

Pin It on Pinterest

Share This